Bułgaria, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród polskich turystów, przyciąga nie tylko pięknymi plażami i wspaniałą pogodą, ale również kulinariami. Potrawy, których można spróbować w tamtejszych restauracjach, zadowolą nawet najbardziej wymagającego podróżnego.
Współczesna kuchnia bułgarska ściśle powiązana jest z tradycyjnymi potrawami pobliskich państw. Poza typowymi dla Bułgarii daniami można tutaj spotkać również smaki greckie, włoskie rosyjskie oraz bliskowschodnie. Ze względu na swoje położenie geograficzne, poszczególne regiony kraju znane są z różnego typu dań. Północna część Bułgarii charakteryzuje się bardziej tłustymi i sycącymi potrawami w porównaniu do nadmorskich miejscowości.
Co zjeść w Bułgarii? Popularne dania
W Bułgarii ogromną popularnością cieszą się gulasze, serwowane z ziemniakami lub ryżem. Głównym składnikiem tego typu potraw jest zazwyczaj mięso wieprzowe lub wołowe, jednak również wegetariańskie gulasze, na bazie kolorowej papryki i pomidorów, są tam powszechne. Do najpopularniejszych dań zaliczane są m.in. gjuwecz, czomlek czy pilaw.
Jedną z popularniejszych potraw bułgarskich, znaną również poza granicami kraju jest tradycyjna sałatka szopska, składająca się z surowych warzyw posypanych słonym serem, zazwyczaj serwowana w ramach przystawki. Bułgarzy, podobnie jak Polacy, chętnie jadają również zupy. Latem serwowany jest Tarator, chłodnik ogórkowy na bazie jogurtu, zimą natomiast Topczeta, treściwa zupa z mięsnymi klopsikami. Popularnością cieszy się również tarator – rodzaj chłodnika, bardzo typowego dla kuchni bułgarskiej.
W cieplejszych regionach kraju ogromną popularnością cieszy się Ajwar, pasta z przetartych warzyw, serwowana na zimno, której głównym składnikiem są bakłażany i czerwona papryka. Podobne warzywa wykorzystywane są również w sosach podawanych na ciepło, m.in. w lutenice czy pindżurze, które są charakterystyczne dla większości bałkańskich krajów. W ramach deseru Bułgarzy chętnie sięgają po baklavę, bliskowschodni wypiek na bazie ciasta filo.
Bułgarskie dania cieszą się wielkim zainteresowaniem turystów, gdyż są dość proste, a najważniejsza jest w nich jakość składników, dzięki czemu zawsze są pyszne. Po obfitym obiedzie, w Bułgarii, na trawienie spożywa się kieliszek rakiji, wysokoprocentowego trunku z przefermentowanych owoców.